Etter initiativ fra Partnership for Change (PfC) har det norske selskapet Reflectil AS kastet sine øyne på Etiopia som mulig produksjonsland. Med støtte fra Norad gjennomfører Reflectil nå, i samarbeid med PfC, et forprosjekt for å utrede mulighetene for produksjon av refleksprodukter i det afrikanske landet.
Ideen til det som nå er under utredning ble født for 10 år siden. Da kom nåværende direktør i PfC Anne-Karin Nygård til Etiopia for første gang.
– Flyet landet om natten i Addis Abeba. Bilturen fra flyplassen til hotellet var en skremmende opplevelse. Det var stummende mørkt, og da som nå delte bilene veien med fotgjengere, gjetere som er ute med buskapen, eselkjerrer og syklister. Uten gatelys er det fullt forståelig at Etiopia har en dyster statistikk over dødsfall i trafikken. Allerede da sto det klar for meg: Dette landet trenger refleks, forteller Nygård.
I sin daværende jobb, som generalsekretær i Norske Kvinners Sanitetsforening, var det ikke naturlig å den gang å forfølge ideen videre. Etter mange besøk i landet siden 2007, og et stadig tettere kjennskap til det afrikanske landet og folket, lærte hun at refleksprodukter er det lite – om noe – kjennskap til i Etiopia.
Ukjent produkt
I følge WHO taper Etiopia rundt 65 millioner dollar årlig som følge av trafikkulykker. Ofrene er først og fremst fotgjengere og reisende med offentlig transport i aldersgruppen 18-30 år. Mangel på synlighet er en av hovedårsakene til den høye forekomsten av ulykker. Likevel er det ingen reguleringer eller bevissthet rundt bruk av refleksprodukter.
– Jeg har ofte hatt med reflekser som gaver på mine reiser i Etiopia, og erfarer at de aller fleste aldri har sett slike produkter tidligere, sier Nygård.
Enkelte yrkesgrupper, som for eksempel trafikkpolitiet, bruker refleksvester. Refleksen viser seg imidlertid å være av så dårlig kvalitet at det gir falsk trygghet.
Stort potensiale
Noen år etter det første skremmende møtet med Etiopias nattlige trafikkbilde, byttet Nygård jobb.
– Da jeg begynte i Partnership for Change åpnet det seg en mulighet for å undersøke om ideen om refleksproduksjon var liv laga. I PfC er jo nettopp næringsutvikling i utviklingsarbeidet det vi arbeider med, sier hun.
Nygård tok derfor i 2015 kontakt med det norske selskapet Reflectil AS og presenterte dem for sin idé: Å starte refleksproduksjon for det interne etiopiske markedet.
– Reflectil var positive til ideen, og som produsent av refleks så de selvsagt flere muligheter enn meg. Blant annet å også produsere for eksport. Etiopia er et land med betydelig kompetanse innen tekstilindustri – en industri som er svært kvinnedominert. Så her er det også et stort potensiale for å skape nye, solide kvinnearbeidsplasser – nettopp det som er PfCs formål, sier Nygård.
Etiopias komparative fortrinn har ført til at flere ledende tekstilprodusenter de senere årene har valgt å flytte hele eller deler av sin produksjon fra asiatiske land til nettopp Etiopia, blant annet Hennes & Mauritz og Addidas. (Saken fortsetter under bildet.)

Norad-støtte
Reflectil, som i dag har produksjon i Kina og Portugal, ønsket å undersøke mulighetene nærmere. Selskapets ledelse besøkte landet sammen med PfC i 2016, for å se nærmere på mulighetene for å produsere og introdusere refleksprodukter i det etiopiske markedet. Det ble blant annet gjennomført møter med etiopiske myndigheter som ønsket en slik produksjon velkommen.
Erfaringene fra besøket resulterte i et ønske om å gjennomføre en forstudie for å gjøre en reell vurdering av mulighetene for å starte produksjon i landet.
I 2016 ble Reflectil Holding AS tildelt bedriftsstøtte for næringsutvikling fra Norad til å gjennomføre en slik forstudie. Forstudien blir gjennomført i samarbeid mellom PfC og Reflectil, og resultatet beregnes å være klart i slutten av 2017.
– Vi er svært glade for at Reflectil vil samarbeide med oss for å se nærmere på mulighetene i Etiopia, og synes det er både hyggelig og spennende å være deres partner i denne prosessen. Dette er et eksempel på en ny rolle ideell sektor kan ha i utviklingsarbeidet.
Gjennom mangeårig tilstedeværelse og solid lokal forankring har ideelle organisasjoner kompetanse som privat sektor kan nyte godt av. Det er ofte utfordrende å komme til et nytt land og en ny kultur med ønske om å starte virksomhet, sier Anne-Karin Nygård.
Effektiv kartlegging
Reflectil produserer synbarhetsprodukter for å ivareta personers liv og helse. Produksjonen skjer i lavkostland, der mange menneskers arbeidsplasser påvirkes av de valg som blir gjort. Det gjør at Reflectil som firma er uvanlig godt posisjonert til å kunne gjøre en forskjell for mange mennesker i en positiv retning.
– Etiopia er et spennende og fascinerende land der myndighetene har sørget for sterk økonomisk vekst på kort tid. Det skjer en rivende utvikling i landet, og konfeksjonsindustrien er et av satsingsområdene. Tilgangen til arbeidskraft er stor og prisnivået gjør dem svært konkurransedyktige. Samlet vil dette bidra til nye muligheter for store deler av den fattigste delen av befolkningen i Etiopia, sier konserndirektør og eier i Reflectil Petter Høgvard.
Den viktigste barrieren for etableringer, er oftest at man ikke har riktige folk på plass.
– PfC har, med sin tilstedeværelse og sitt etablerte nettverk, sørget for at prosessen rundt kartlegging av mulighetene i Etiopia er blitt gjort på en effektiv måte. Om det ikke hadde vært for PfC hadde Reflectil hverken fått tilgang til en spennende ny mulighet, eller kunnet undersøke forretningsmulighetene på en så strukturert og effektiv måte som det har blitt gjort hittil, sier Høgvard.