I 2018 ga Norge 35 milliarder kroner til bistand og utvikling. Det som er mindre kjent for de fleste er at også private aktører bidrar til at verden skal bli et bedre sted. Mens private tidligere har vært forbundet med mer tradisjonell veldedighet, er det nå stadig flere i privat sektor som engasjerer seg gjennom tålmodige investeringer og ved å bidra til forretningsutvikling i utviklingsland.

Et signal om dette er at interessen for PfCs seminar «Forretningsdrift som utrydder fattigdom» i Oslo 13. mai sprengte grensene for hva seminarlokalet kunne huse.
– Vi måtte dessverre stenge påmeldingen flere dager før seminaret. Det er synd at så mange som var interessert ikke kunne få plass. Det er svært gledelig å registrere den økte interessen næringslivet og andre private aktører viser for sin rolle i utviklingsarbeidet. Vi skulle ønske vi hadde plass til flere, sier direktør i PfC Anne-Karin Nygård.
I PfC er vi opptatt av å øke bevisstheten hos næringslivet om viktigheten av å ikke overlate bistands- og utviklingsarbeid til offentlige og ideelle aktører. Vi løftet frem disse problemstillingene lenge før stortingsmeldingen «Sammen om jobben» adresserte dette i 2015.
– Nye samarbeidsformer krever at alle parter må være villige til å tenke nytt og ta nye roller. Det gjelder også oss i ideell sektor. For oss i PfC innebærer samarbeid med næringslivet mer enn et ønske om økonomisk støtte – det handler om å få på plass gode samarbeidsmodeller til beste for alle involverte parter. Her spiller også våre lokale partnere i Etiopia og Myanmar en sentral rolle , sier Anne-Karin Nygård.
De senere årene har vi registrert – både her i landet og internasjonalt – en betydelig økning i interessen hos næringslivet, og hos private stiftelser og investorer. Erkjennelsen av at vi alle er avhengige av en bærekraftig verden – økonomisk, sosialt og miljømessig, brer om seg. Å vise ansvarlighet har blitt et konkurransefortrinn.
PfCs samarbeidsprosjekt med Mester Grønn, Lewut (amharisk for forandring), er et eksempel på dette. Sammen med lokale kvinner bygger vi opp en profesjonell virksomhet som produserer vakre, håndlagde kurver. Dette er et pionerprosjekt innen bistand- og utviklingsarbeid i Norge. På den ene siden skaper det arbeidsplasser for kvinner i Etiopia, samtidig som et norsk selskap får levert et kvalitetsprodukter skreddersydd for sine kunder.
Les mer om Lewut-prosjektet her.

Prosjektet viser hvordan samarbeid mellom næringsliv og ideelle organisasjoner, som våger å tenke nytt og utradisjonelt, åpner helt nye muligheter i bistands- og utviklingsarbeidet. Ved å få finansiell, operasjonell og strategisk støtte til oppbygging og utvikling av konkurransedyktig næringsvirksomhet, får de lokale aktørene verktøy for å arbeide seg ut av fattigdom. De blir del av den formelle økonomien, kan ivareta sine egne og familiens behov, og de bidrar til samfunnet gjennom verdiskaping og via skatteseddelen.
Som ideell aktør er PfC en garantist for at slike samarbeid fungerer som sosialt ansvar og ikke sosial dumping, for at kvinnenes interesser blir ivaretatt og at det er langsiktighet i prosjektene.
– Vi har bygget opp flere liknende virksomheter i Etiopia, blant annet et veveri og en restaurant som i dag er velfungerende virksomheter drevet av kvinnene selv. Resultatene taler sitt tydelige språk: Det mennesker i utviklingsland trenger er ikke veldedighet, men reelle muligheter, sier Nygård.
I 2018 forvaltet PfC 11 millioner kroner til utviklingsprosjekter i Etiopia og Myanmar – alt kom fra privat sektor (bedrifter 39 prosent og private stiftelser 61 prosent).
– PfCs prosjekter drives utelukkende for private midler, og vi ser en klar positiv trend knyttet næringslivets interesse for å ta sosialt ansvar, sier Anne-Karin Nygård.