I PfC ser vi på fattigdomsbekjempelse, og det å jobbe mot innfrielse av FNs bærekraftsmål, som en dugnad. 2018 ble et år for nye, forpliktende samarbeid med spennende partnere både her hjemme og i våre fokusland. I årsmeldingen for 2018 kan du lese mer om hvilke resultater dugnaden ga i fjor.
PfC jobber blant verdens fattigste kvinner for å bidra til at de skal bli økonomisk uavhengige og bygge selvstendige liv for seg selv og sine familier. Vi gir kvinner i våre fokusland, Etiopia og Myanmar, verktøy og muligheter slik at de oppnår økonomisk uavhengighet gjennom anstendig arbeid.

Alle PfCs prosjekter er lokalt forankret og basert på analyser gjennomført i samarbeid med en eller flere lokale partnere, ideelle organisasjoner, næringsliv og myndigheter. Sammen driver vi prosjekter med en helhetlig tilnærming, og med blikk for enkeltindividets behov og utfordringer. Gjennom vårt livsmestringsprogram får kvinnene verktøy for å ta kontroll over egne liv og å være endringsagenter i eget lokalmiljø. Videre får de gjennom våre kompetanseprosjekter relevant opplæring som gjør dem til ettertraktede arbeidstakere i sitt lokalmiljø – flere utvikler seg til entreprenører og etablerer egen virksomhet. I samarbeid med næringslivet sikrer vi også sysselsetting gjennom utvikling av virksomheter og etablering av nye arbeidsplasser. I 2018 ble dette arbeidet videreført og intensivert.
Skape nye arbeidplasser
– PfC er opptatt av å øke bevisstheten hos næringslivet om viktigheten av å ikke overlate bistands- og utviklingsarbeid til offentlige og ideelle aktører. De senere årene har PfC – både her i landet og internasjonalt – registrert en betydelig økning i interessen hos næringslivet, og hos private stiftelser og investorer. Erkjennelsen av at vi alle er avhengig av en bærekraftig verden – økonomisk, sosialt og miljømessig, brer om seg. Å vise ansvarlighet har blitt et konkurransefortrinn, sier PfCs direktør Anne-Karin Nygård.
Et eksempel på hvordan næringslivet kan bidra er prosjektet Lewut (forandring) som PfC har sammen med blomsterkjeden Mester Grønn. Sammen med lokale kvinner i den etiopiske byen Bahir Dar, bygger vi opp en profesjonell virksomhet som produserer vakre, håndlagde kurver. Det er også bygget opp en verdikjede for eksport av produktene. Deres første leveranse var 8000 kurver til Mester Grønn. Parallelt med dette jobbes det med forretningsutvikling som blant annet innebærer å bygge en portefølje av flere oppdragsgivere – både internasjonalt og internt i Etiopia.
– Dette viser hvordan norsk næringsliv kan bidra ti å skape forretningsdrift i utviklingsland, og på den måten bidra til – ikke bare å løfte enkeltindivider ut av fattigdom, men også gjennom det å bidra til samfunnsbygging. Dette henger tett sammen, understreker Nygård.
Etablering av barnehager
PfC har en rekke prosjekter knytet til kompetansebygging og jobbskaping for kvinner. I dette arbeidet har det blitt stadig tydeligere manglende sosial infrastruktur begrenser kvinners muligheter. Et eksempel er mangel på gode løsninger for barnepass, som er en tilbakevendende utfordring for kvinner i alle lag av den etiopiske befolkningen. Mange er forhindret fra å delta i opplæringsprogrammer eller ta imot jobbtilbud.
Derfor er PfC, sammen med en rekke partnere, i gang med et pilotprosjekt for å etablere Montessori-inspirert barnehagetilbud for 0-4-åringer i Etiopia. Lykkes vi kan det bli starten på en nasjonal barnehageutbygging.
– En utvidelse av den etiopiske barnehagesektoren vil få en bred og positiv samfunnsmessig effekt. De minste barna får et tilpasset pedagogisk opplegg, og det er et sentralt virkemiddel i tilretteleggingen av at kvinner kan delta i arbeidslivet. Samtidig vil barnehagene skape en rekke nye arbeidsplasser for kvinner. Samlet vil dette bidra til at flere kvinner inkluderes i den formelle økonomien, at de blir økonomisk uavhengige og at de blir skatteytere, sier PfCs direktør.
Felles løft
Med sine syv år er PfC en ung aktør i bistands- og utviklingssektoren. Vi prøver ut nye verktøy, metoder og samarbeidsformer, og vil være en pådriver for økt bevissthet knyttet til sosialt ansvar og nødvendigheten av at privat sektor bidrar i utviklingssamarbeidet. Derfor jobber vi i tette og forpliktende partnerskap med næringslivet både her hjemme og i våre fokusland.
– For oss er næringslivspartnerne så uendelig mye mer enn donorer – de besitter uvurderlig kompetanse som verdens fattige har behov for. Vi er stolte over å ha partnere som vil dele. Det harmonerer godt med PfCs tilnærming til fattigdomsbekjempelse og arbeid for en bærekraftig global utvikling: Dette er en dugnad, ikke en konkurranse, sier Anne-Karin Nygård.