Kvinner er en av gruppene som i størst grad opplever marginalisering. For å løfte kvinner og skape varig sosial endring, må kvinner og jenter være i stand til å identifisere mål og ta valg – og viktigst av alt; ha tillit til å handle deretter. Derfor har vi i våre prosjekter fokus på utdanning, livsmestring og yrkeskompetanse for kvinner.
Vi har sett at barnepass ofte faller på kvinner og jenter. Derfor bygger vi også infrastruktur, som barnehager, slik at kvinner skal kunne delta på lik linje i utdanning, arbeid og entreprenørskap.
I rapporter fra våre partnere får vi jevnlig sterke historier der de forteller oss hvordan støtten fra PfC og lokale partnere har endret livene til de som deltar i prosjektene.
Her er historien til Sindenesh og Tarike.
Sindenesh Ayalewu er 27 år gammel. Hun er gift og har et barn. Hun har deltatt på yrkesopplæring ved Good Samaritan Ethiopia (kokk/catering-linjen). Nå forsørger hun familien ved å bruke yrkeskunnskapene hun fikk ved Good Samaritan Ethiopia. Tidligere var hun avhengig av ektemannens inntekt.
Sindenesh er glad for at hun ble valgt ut til å delta i opplæringen. Hun hadde ikke kunnet finansiere denne opplæringen selv. Hun selger nå produktene sine til små supermarkeder og butikker.
«Jeg har utviklet gode ferdigheter i matlaging etter at jeg ble med på opplæringsprogrammet. I tillegg til selve opplæringen i matlaging, har livsmestringstreningen og bedriftslederopplæringen gitt meg selvtillit til å jobbe selvstendig. Jeg begynte å tilberede snacks og hurtigmat og tjener 5000-6000 birr (ca. 950 – 1150 NOK) i måneden, noe som var utenkelig i livet mitt.»
Sindenesh’ mål er å utvide virksomheten og ha muligheten til å ansette noen som kan hjelpe henne. Sindenesh’ inntekt og ektemannens lønn har gjort det mulig for familien å klare utfordringene de sto overfor, og de er nå i stand til å betale skolepenger for barnet, betale strøm- og vannregninger osv. Sindenesh er ekstremt takknemlig overfor GSE/PfC for å ha gitt henne muligheten til yrkesopplæring, og som nå gjør at hun kan bidra på lik linje som mannen i familiens økonomi.
Tarike Suma er 31 år gammel. Hun fikk utdanningen sin gjennom Siiqqee.
Moren og faren hennes døde da hun var barn. Siden den gang har hun møtt mye motgang. Heldigvis fikk hun en sjanse til å bli registrert i PfC/Siiqqee-programmet da hun gikk i 8. klasse. Før hun begynte i programmet, jobbet hun i byen Sebeta. Det var veldig vanskelig for henne å studere på grunn av stor arbeidsbelastning og strømproblemer om natten da hun prøvde å gjøre leksene sine. På grunn av alle disse utfordringene ble hun veldig deprimert. Før hun begynte i PfC-programmet, ble hun kontaktet av rådgiver og prosjektansvarlig i SWDA (Siiqqee Womens Development Association). Hun fikk oppfølging i et år av programrådgiveren. Hun begynte etter hvert å føle seg bedre og klarte å fortsette utdannelsen. Etter en tid tvang arbeidsgiveren henne til å flytte ut av huset. Dermed ble hun tvunget til å leie et lite rom, noe som gikk ut over helsen hennes. Hun sov på pappesker, hadde ikke noe å ha på seg og ingenting å spise. Til tross for disse utfordringene ønsket hun sterkt å fortsette utdanningen sin.
Heldigvis besøkte PfC-/Siiqqee-prosjektlederen huset hennes. Hun så problemene og hva hun hadde å slite med. Etter anbefaling fra prosjektlederen bestemte SWDA seg for å inkludere henne som en av mottakerne av hjelp fra Siiqqee – og de støttet henne med det viktigste. Dette hjalp henne til å fullføre utdannelsen som planlagt. Nå er hun uteksaminert fra høgskolen med diplom i sykepleie, og hun har ikke ord for å uttrykke sin takknemlighet for å ha oppnådd drømmen om å bli sykepleier.