Her har vi samlet noen forklaringer og ressurser knyttet til noen sentrale begrep innen filantropi og sosialt entreprenørskap.
CSR (Corporate Social Responsibility) er et begrep som beskriver en virksomhets sosiale ansvar. Det kan være alt fra å sponse et lokalt fotballag, til bredere forståelse av begrepet, som definert av World Business Council for Sustainable Development; «CSR er den vedvarende forpliktelse av virksomheten til å oppføre seg etisk og bidra til økonomisk utvikling og samtidig forbedre livskvaliteten til de ansatte og deres familier så vel som av lokalsamfunnet og storsamfunnet » (WBCSD 1999. Mallenbaker 2007).
Atle Midttun, professor ved Handelshøyskolen BI, har skrevet en oppklarende artikkel i nettmagasinet Magma om CSR-begrepet.
Begrepet Creating Shared Value (CSV) ble skapt av Michael Porter, professor ved Harvard Business School. Det sentrale premisset bak CSV er at konkurranseevnen til et selskap og situasjonen til lokalsamfunn rundt det er gjensidig avhengige av hverandre. Å gjenkjenne og utnytte disse sammenhengene mellom samfunnsmessig og økonomisk fremgang har potensial til å utløse den neste bølgen av global vekst og for å redefinere kapitalismen. Snarere enn å utføre en rekke CSR-prosjekter som svar på samfunnsspørsmål , integrerer CSV-selskap sosiale verdier i de beslutningene de gjør i jakten på profitt.
Mer om CSV finner du her:
Michael Porter om CSV
Artikkel i The Guardian om CSV
Begrepet sosialt entreprenørskap ble skapt av Bill Drayton, administrerende direktør og grunnlegger av Ashoka. Senter for entreprenørskap ved Universitetet i Oslo bruker følgende definisjon: Sosialt entreprenørskap innebærer etablering av en virksomhet hvis hovedmål er å løse et sosialt eller samfunnsmessige problem på en innovativ måte, ved bruk av metoder og verktøy fra forretningsverden. Ofte søker sosiale entreprenører å skape nye varige strukturer eller systemendringer. Les mer om sosialt entreprenørskap her:
Ashoka: Social Entrepreneurship: Building the Field
UiO Senter for entreprenørskap: Hva er sosialt entreprenørskap?
Venture filantropi har som formål å bygge virksomheter som arbeider for sosiale formål gjennom å gi dem både økonomisk og ikke-økonomisk støtte. Målet er å øke virksomhetens samfunnsmessig betydning. Støtten kan være både i form av tilskudd og lån samt Private Equity (PE). PE er et samlebegrep på en spesiell type fond og selskaper som investerer i bedrifter som ikke er notert på børs.
European Venture Philanthropy (EVPA): Hva is Venture Philanthropy?
Impact investment, eller effektinvestering, refererer til investeringer «gjort i bedrifter, organisasjoner og fond med den hensikt å skape en målbar, gunstig sosial eller miljømessig avkastning sammen med en økonomisk avkastning» Impact investorer vil aktivt søke å plassere kapital i bedrifter, ideelle organisasjoner og fond som kan utnytte den positive kraften i bedriften.
Les mer om effektinvesteringer her:
Global Impact Investing Network: What is impact investing?
Ifølge Financial Times, er ESG (environmental, social and governance) en fellesbetegnelse som brukes i kapitalmarkedene av investorer til å vurdere bedriftens atferd og til å bestemme fremtidige finansielle resultater av selskaper. ESG-faktorer er en undergruppe av ikke-finansielle ytelsesindikatorer som inkluderer bærekraftige, etiske og corporate governance-problemstillinger (prinsipper for eierstyring og selskapsledelse) som å håndtere selskapets karbonutslipp og sikre ansvarlighet.
Les mer i Financial Times Lexicon
Joseph Schumpeter sier i «Kapitalisme, sosialisme og demokrati» at funksjonen av gründere er å «reformer eller revolusjonere produksjonsmønster » i et gitt felt eller marked. Filantropi kan defineres som «å mobilisere og ta i bruk private ressurser, inkludert penger, tid, sosial kapital og ekspertise, for å forbedre verden vi lever i.» Sett dem sammen og du får Entrepreneurial Philantropy, eller entreprenørfilantropi, en reform av måten private ressurser blir mobilisert på for å forbedre samfunnet.
Matthew Bishop, amerikansk forfatter og økonomiredaktør i Economist skrev boken «Philanthrocapitalism» sammen med økonomen og forfatteren Michael Green. De har flere forklaringer på ordet: «Det er flere definisjoner. Først en mikronivå-definisjon: Det er en ny måte å drive filantropi på, som gjenspeiler profittbasert virksomhet. Entreprenører ønsker ikke bare å gi bort penger. De ønsker å være hands on, å skalere opp innovative ideer ved å investere sin tid og energi.
For det andre beskriver philanthrocapitalism på makronivå hvordan kapitalismen i seg selv kan være filantropisk. På sitt beste kan kapitalismen drive innovasjon som på et tidspunkt kan komme fellesskapet til gode, for eksempel gjennom nye produkter, høyere kvalitet og lavere priser.
Kapitalismens vinnere ser stadig oftere det å gi tilbake som en integrert del av å være rik. Flere og flere bedriftsledere, særlig etter finanskrisen, innser at de må tenke langsiktig og spille en rolle i å takle globale utfordringer som klimaendringer. Les mer på http://philanthrocapitalism.net
Send oss gjerne en e-post dersom du har kommentarer eller innspill til begrepene.