Utviklingsmeldingen «Felles ansvar for felles fremtid. Bærekraftsmålene og norsk utviklingspolitikk skal etter planen behandles i Stortinget 15. juni. Les PfCs innspill til Stortingets utenriks- og forsvarskomité som leverte sin innstilling til Stortinget 6. juni.
Innspill til komiteens behandling av Meld. St. 24:
Partnership for Change (PfC) ønsker med dette å gi innspill til Meld. St. 24 Felles ansvar for felles fremtid. Bærekraftsmålene og norsk utviklingspolitikk.
PfC er en norsk ideell organisasjon som ble etablert i 2012. Vi arbeider med kompetansebygging og jobbskaping for å bidra til økonomisk uavhengighet for kvinner og unge. Per 2017 har vi operativ virksomhet i Etiopia og Myanmar. Vår virksomhet er i all hovedsak finansiert av private aktører som næringsliv, filantroper, stiftelser osv.
Vi vil først uttrykke tilfredshet med den dreiningen norsk utviklingspolitikk gjør i fht å benytte bistand katalytisk for å mobilisere andre og større kapitalstrømmer. Garantimekanismer og risikoreduserende tiltak vil bidra positivt knyttet til å trekke privat kapital inn i utviklingspolitikken, noe som er avgjørende. Samtidig er partnerskap mellom offentlig, privat og sivil sektor avgjørende for innovasjon, verdiskaping, bærekraftig vekst og økt velferd.
Det er definitivt viktig å tenke stort for å oppfylle målene i 2030-agendaen – ikke minst for å sikre at ingen utelates (leaving no one behind), som er det overordnede prinsipp for 2030-agendaen. PfC mener imidlertid at utviklingsmeldingen har et for ensidig fokus på de store satsingene på den ene siden og humanitær hjelp og nødhjelp på den andre. Store norske (ofte med Staten på eiersiden) og multinasjonale selskap kan spille viktige roller, men i skyggen av disse finne vi millioner av mennesker, særlig kvinner, som lever i fattigdom. Om de ikke skal etterlates, må de tas med i relevante program.
9 av 10 jobber i utviklingsland er i privat sektor – en betydelig andel av disse i små og mellomstore bedrifter (SMB). Etablering og utvikling av slike bedrifter er svært relevante for å dra med de mest sårbare – enten via entreprenørskap eller direkte sysselsetting.
Vi ønsker å understreke viktigheten av en satsing på SMB-segmentet, gjennom å utnytte den virkningsfulle kombinasjonen av relevant yrkesopplæring og gode entreprenørskapsprogrammer. For å dekke behovet for etablering av nye arbeidsplassen (40 millioner nye hvert år, ref. Verdensbanken), må lokale SMBer ikke utelates som satsingsområde.
PfC har flere eksempler på at entreprenørskap i rurale områder har bidratt til å skape varige arbeidsplasser. Et eksempel er etablering av en restaurant i turistdestinasjonen Bahir dar i Etiopia. Med oppstartstøtte på NOK 130 000 fra PfC har lokale kvinner etablert en restaurant som serverer tradisjonell etiopisk mat, samt et bakeri. PfC har også ytt strategisk og operasjonell støtte til etableringen. Virksomheten har vært i drift siden 2015, og gir arbeid til 75 kvinner som tidligere var blant områdets fattigste, sysselsatt i uformell sektor. Virksomheten er bærekraftig, og PfC har trukket seg ut av prosjektet. Kvinnene eier selv virksomheten, og takket være inntektene derfra er de økonomisk uavhengige. Kostnaden per skapte arbeidsplass er mindre enn NOK 2000.
Mange av de mest marginaliserte, som ikke vil omfattes av humanitær bistand knyttet til konflikt eller kriser, er – i den grad de har arbeid – sysselsatt i uformell sektor og/eller primærnæringer, ofte i rurale områder. Her vil relevant yrkesopplæring – ofte ikke mer enn korte kurs innen fag og lifeskills – være tilstrekkelig for å tilegne seg relevant kompetanse for jobb. Det er viktig med formell utdanning, men ikke alle jobber krever dette.
Vi har erfaring med at kortere opplæringsløp er tilstrekkelig for å få til jobbskaping og bedre ressursutnyttelse i primærnæringer, håndverksbedrifter og industri. En illustrasjon som synliggjør dette er partnerskapet PfC inngikk med The Good Samaritan Training Center (GSTC) i Etiopia 2015 for å gjennomføre prosjektet «Young Women Socio-Economic Empowerment». Prosjektet gir årlig 160 fattige og marginaliserte kvinner i Addis Ababa relevant yrkesopplæring som møter behov i det lokale arbeidsmarkedet. 98 prosent har etter fullført opplæring fått jobb eller startet egen virksomhet. PfC har også støttet GSTC for å bedre deres økonomiske bærekraft gjennom å gi strategisk og operasjonell støtte til utvikling av en forretningsmodell. Det har resultert i etablering bakeri, og at etablering av en kafé er under planlegging. PfC har også gjort finansielle investeringer i den inntektsgivende virksomheten. Målet er at senteret skal kunne bli økonomisk uavhengig i fremtiden. Partnerskap som dette – med lokalt næringsliv og lokale organisasjoner, bidrar til utvikling av bærekraftige samfunn.
PfC har siden 2015 bidratt til å skape 807 jobber til fattige og marginaliserte kvinner i Myanmar og Etiopia. Dette er gjort i partnerskap med lokale partnere gjennom direkte jobbskaping og/eller yrkesopplæring som har ført til sysselsetting. En av grunnene til at opplæringen fører til sysselsetting er det nære samarbeidet med lokalt næringsliv – et samarbeid som også er nødvendig for å sikre at yrkesopplæringen som gis er relevant i det aktuelle lokalsamfunn.
PfC savner et sterkere fokus på det gapet (slik vi leser det) som er mellom det store, globale perspektivet og grasrota. Vi ber Stortinget bidra til at det blir et tydeligere fokus på dette i den endelige meldingen.