Filantropi betyr direkte oversatt ’kjærlighet til mennesket’. Selv om det ofte forbindes med velstående mennesker som gir av sin overflod, er det ofte stor giverglede også hos ”mannen i gata”. NRKs årlige TV-innsamling skaffer gjerne godt over 200 millioner hvert år. Ettersom velstanden i Norge vokser ser vi en stadig større giverglede. I de senere år har vi sett flere gaver i hundremillionerkroners-klassen. Tradisjonelt har velstående filantroper gått svært stille i dørene. Nå er det større aksept for å være tydeligere i sin filantropiske virksomhet. Dette er positivt fordi det inspirerer flere filantroper. Samtidig som givergleden øker ser vi også en større forståelse for viktigheten av å skape økonomisk bærekraftige prosjekter. Med det mener vi at prosjektene har en innebygget inntektsmodell slik at man blir mindre og mindre avhengig av støtte.
En venture-filantrop gir mer enn penger. Som en venture-kapitalist, vil venture-filantropen bidra med kompetanse både strategisk og operasjonelt, og bringe inn andre støttespillere. Samarbeidet er langsiktig, og det legges vekt på skalering, og videreføring på en forretningsmessig bærekraftig måte. Finansiell støtte gis både i form av rene gaver, ansvarlige lån og investering i eierandeler. Det snakkes gjerne om «soft money».
Impact-investing innebærer investering med tydelig vekt også på den sosiale avkastningen av investeringen. Det vokser frem stadig nye impact investing-fond innenfor alle aktivaklasser. Bransjen er relativt ny, og det er foreløpig noe begrenset empiri. Men de dyktigste impact-investorer kan skilte med finansiell avkastning fullt på høyde med rene finansielt motiverte investeringer. Utfordringen kan være å måle den sosiale avkastningen. Avanserte modeller er ikke sterkere enn de forutsetninger som legges til grunn, og objektive kriterier er ikke alltid lett å definere. Det etableres nå en rekke ”skoler” innenfor måling av sosial avkastning.
Sosialt Entreprenørskap innebærer forretningsvirksomhet basert på å skape sosial endring gjennom forretningsmessige metoder. Entreprenører med løsninger der andre ser problemer finnes det stadig flere av over hele verden, fra Mumbais slum til Oslos vestkant. Utfordringer finnes overalt. Klarer man å skape en økonomisk bærekraftig modell blir det lettere å utvide tilbudet til større markeder.
Da PfC hadde sin første store konferanse i 2011, var ovennevnte begreper ukjent for mange. Vi viste frem Olav Selvaag og Fredrikke Marie Qvam, gründeren bak Norske Kvinners Sanitetsforening, som eksempler på sosiale entreprenører fra tidligere tider. Begge er eksempler på enkeltpersoner som har endret samfunnet. I Norge i dag er de fleste sosiale entreprenører leverandører til NAV, fordi de er et supplement til offentlige tjenester. Det er godt at vi har slike alternativer. Men den virkelig store endringen skjer når en entreprenør skaper ”disruptive change”, slik både Selvaag og Qvam gjorde. De endrer systemet eller de skaper løsninger ingen andre hadde sett for seg.
